CELE DYDAKTYCZNE:
- kształtowanie postawy prozdrowotnej;
- budowanie świadomości uczniów w zakresie odpowiedzialności i troski o własne zdrowie;
- wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych do świadomych wyborów ucznia;
- poznanie przez ucznia takich pojęć, jak: węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy i składniki mineralne;
- umiejętność czytania piramidy żywieniowej.
POMOCE DYDAKTYCZNE:
- duża plansza z rysunkiem piramidy lub tablica, która może posłużyć do narysowania piramidy,
- koperty z produktami odpowiadającymi poszczególnym stopniom piramidy,
- papierowe talerze,
- pisaki,
- ilustracje lub zdjęcia zdrowych produktów wycięte z gazetek reklamowych (warzywa, owoce, nabiał, mięsa),
- magnesy,
- karty pracy.
ORGANIZACJA:
- podczas lekcji uczniowie łączą się w kilkuosobowe zespoły, po czym zajmują miejsca przy stolikach. Należy stworzyć minimum 6 zespołów – czyli tyle, ile mamy „pięter” piramidy.
[ . . . ]