CEL GŁÓWNY: przedstawienie uczniom zasad zdrowego stylu życia.
CELE SZCZEGÓŁOWE:
- przedstawienie uczniom sposobów na dbanie o zdrowie fizyczne i psychiczne,
- analiza spożywanych przez uczniów śniadań,
- tworzenie zdrowego jadłospisu,
- uzupełnianie piramidy żywieniowej,
- wyszukiwanie przepisu na zdrowy deser,
- analiza życiowych nawyków,
- przedstawienie uczniom skutków niezdrowego stylu życia.
METODY PRACY:
- słowne,
- aktywizujące,
- oglądowe.
POTRZEBNE MATERIAŁY:
- kolorowe karteczki,
- gazetki reklamowe ze sklepów spożywczych,
- plansze ze schematem piramidy zdrowego żywienia,
- karteczki z dobrymi/złymi nawykami,
- film edukacyjny 10 zasad zdrowego stylu życia,
Link do filmu. https://www.youtube.com/watch?v=nd7cIKM-fSY
- grafika przedstawiająca Talerz zdrowego żywienia (opracowana przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego),
Talerz zdrowego żywienia. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
- grafika przedstawiająca Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych (opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia),
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/