Zdrowa słodycz – stewia

Kto nie lubi słodyczy? Czy jest ktoś, kto nie zjadłby z przyjemnością kostki czekolady? Większość z nas sięga po kaloryczne słodkości, które nie zawsze są zdrowe i nie wpływają pozytywnie na nasz organizm.

Spożywanie w nadmiarze cukru (Tabela 1. i 2.), który jest składnikiem produktów spożywczych, ma bezpośredni wpływ na występowanie otyłości i nadwagi wśród osób w każdym przedziale wiekowym – od dzieci po osoby starsze. Poważnymi schorzeniami, które mogą być spowodowane jedzeniem produktów zawierających cukier są: cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, miażdżyca, a nawet nowotwory złośliwe. Zapobiegać tym chorobom może zmiana nawyków żywieniowych i obniżenie wartości energetycznej spożywanych produktów. O ile to pierwsze nie jest łatwe, o tyle drugie można wprowadzić do codziennej diety bez wyrzeczeń. Stąd bierze się poszukiwanie takich substancji słodzących, które mogą zastąpić cukier (sacharozę), jednocześnie spełniając te same funkcje i dodatkowo przynosząc korzyści organizmowi.

TABELA 1. Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) cukru
Mężczyźni Nie więcej niż 110 g
Kobiety Nie więcej niż 90 g
Opracowanie własne
TABELA 2. Średnie ilości węglowodanów w wybranych produktach spożywczych. Wartości podano dla 100 g produktu
Produkt spożywczy Średnia ilość cukru
Ananas 7,8 g
Arbuz 2,4 g
Banan 11,1 g
Cukier 99,8 g
Cukierki krówki 62,5 g
Cukierki karmelki twarde 97,8 g
Cytryna 0,3 g
Herbatniki 33,5 g
Jabłko 3,1 g
Kajzerka 3,1 g
„Karpatka” 25,5 g
Miód pszczeli 2 g
Morela 5,1 g
Pączek 6,65 g
Sernik wiedeński 1,27 g
Winogrona 0,5 g
Opracowanie własne
ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Żeby mi się chciało tak bardzo, jak mi się nie chce…, czyli jak radzić sobie z wypaleniem zawodowym

Praca to nie tylko zarabianie pieniędzy, ale również miejsce realizacji własnych ambicji zawodowych, rozwoju i działalności na rzecz klientów, dzięki którym jako firmy istniejemy. Zapewne każdy pamięta swoją pierwszą, wymarzoną pracę oraz związany z nią zapał i energię – także radość z samego wyjścia... Czytaj więcej

Wspomaganie odchudzania – fakty i mity

Wzrasta częstotliwość występowania nadwagi i otyłości. Skoro metoda „jedz mniej, ćwicz więcej” nie skutkuje, może problem rozwiąże tabletka? Firmy farmaceutyczne odpowiadają wzmożonym wysiłkiem, zdając sobie sprawę z potencjalnego rynku dla skutecznej „pigułki na schudnięcie”.

 

Czytaj więcej