artyuł premium Probiotyki – praktyczne wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu | Sposób na zdrowie | | Wychowanie Fizyczne i Opieka Trenerska

Probiotyki – praktyczne wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu

Probiotyki to nic innego jak określone mikroorganizmy (bakterie i niepatogenne grzyby), które wywierają korzystny wpływ na zdrowie, gdy podawane są w wystarczającej ilości. 

Wykorzystywana w probiotykach zdolność pewnych bakterii do eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych znana była już od starożytności. Przykładowo Pliniusz Starszy w dziele „Historia naturalis” wskazywał na celowość przyjmowania fermentowanych produktów mlecznych przez chorych z problemami gastrycznymi i rekonwalescentów. Z kolei na początku XX wieku Ilia Miecznikow sformułował tezę, że spożywanie bakterii kwasu mlekowego (zawartych chociażby w jogurtach) umożliwia zachowanie zdrowia i dobrej kondycji. Przemyślenia te poparł wieloletnią obserwacją bułgarskich chłopów, spożywających spore ilości tradycyjnego gęstego jogurtu, fermentowanego szczepami Lactobacillus bulgaricus. Odkrycie antybiotyków i ich wysoka efektywność były przyczyną odsunięcia idei probiozy w cień na kilkadziesiąt lat. Rosnąca antybiotykooporność i konieczność poszukiwania nowych metod walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami przywróciły z kolei probiotyki do centrum zainteresowania współczesnej medycyny.

Wykazywanie cech antagonistycznych względem mikroorganizmów chorobotwórczych nie jest jedyną zaletą szczepów probiotycznych. Znajdują one również zastosowanie w stymulacji układu immunologicznego, łagodzeniu reakcji alergicznych, likwidacji dysbiozy w przewodzie pokarmowym czy też wytwarzaniu niezbędnych witamin i enzymów. Taka wielowymiarowość działania probiotyków wynika z ich naturalnego pochodzenia, czyli mikroflory jelita grubego. Bakterie autochtoniczne, o których mowa, wykazują wszelkie wymienione cechy, biorąc istotny udział w utrzymywaniu zdrowia. Zmniejszenie ich ilości w przewodzie pokarmowym, czyli tzw. dysbioza (np. po antybiotyku), jest więc czynnikiem sprzyjającym występowaniu rozlicznych chorób. Wówczas z odsieczą przychodzi nam właśnie probiotyk.

Najpopularniejsze i najczęściej wykorzystywane w produkcji probiotyków są następujące szczepy:

  • bakterie z rodzaju Lactobacillus (np. L. casei, L. acidophilus, L. johnsonii, L. rhamnosus, L. plantarum, L. reuteri),
  • bakterie z rodzaju Bifidobacterium (np. B. bifidum, B. infantis, B. longum, B. breve, B. adolescentis),
  • Lactococcus lactis,
  • Streptococcus thermophillus,
  • Saccharomyces boulardii,
  • Enterococcus faecium,
  • niepatogenne szczepy Escherichia coli (np. E. coli Nissle 1917).
ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Zdrowa słodycz – stewia

Kto nie lubi słodyczy? Czy jest ktoś, kto nie zjadłby z przyjemnością kostki czekolady? Większość z nas sięga po kaloryczne słodkości, które nie zawsze są zdrowe i nie wpływają pozytywnie na nasz organizm.

Czytaj więcej

Żeby mi się chciało tak bardzo, jak mi się nie chce…, czyli jak radzić sobie z wypaleniem zawodowym

Praca to nie tylko zarabianie pieniędzy, ale również miejsce realizacji własnych ambicji zawodowych, rozwoju i działalności na rzecz klientów, dzięki którym jako firmy istniejemy. Zapewne każdy pamięta swoją pierwszą, wymarzoną pracę oraz związany z nią zapał i energię – także radość z samego wyjścia... Czytaj więcej