Chcąc utrzymać dobrą kondycję, musimy przestrzegać zalecanych norm żywieniowych (opracowanych przez IŻiŻ oraz PTNŻ), w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego. Według tych norm należy spożywać:
- jak najwięcej warzyw i owoców, najlepiej surowych lub krótko gotowanych,
- mleko i produkty mleczarskie o obniżonej zawartości tłuszczu,
- dania z chudego mięsa i jego przetwory w ilościach umiarkowanych,na przemian z daniami rybnymi (co drugi dzień),a podczas przyrządzania różnych potraw z wykorzystaniem tłuszczów, w miarę możliwości, tłuszcze zwierzęce należy zastępować roślinnymi.
Szczególną troską powinny być objęte dzieci i młodzież w wieku 13-18 lat. Planując indywidualne żywienie, należy zwrócić uwagę na zachowanie należytej masy ciała przez dziewczęta i chłopców. Jadłospis musi być urozmaicony i zawierać produkty z podstawowych grup: produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, drób, wędliny i jaja oraz owoce i warzywa w postaci sałatek i surówek.