Ryzyko zwiększają czynniki związane z dietą, czynniki, na które nie mamy wpływu (historia rodzinna, płeć i wiek) oraz czynniki pozadietetyczne, które możemy zmienić (palenie, aktywność fizyczna, stres). Czynniki przyczyniające się to te, co do których wpływu istnieją pewne dowody, ale nie określono jeszcze w pełni jego zakresu.
Diety wegetariańskie zawierają znacznie mniej składników przyczyniających się do chorób układu krążenia, a więcej tych, które zapewniają ochronę. Jednak jest kilka składników ochronnych, których ilość jest zredukowana, a czasem są one całkowicie nieobecne w diecie wegetariańskiej. Może to, do pewnego stopnia, równoważyć korzyści płynące z diety wegetariańskiej, obniżając jej ochronny potencjał. Może to także wyjaśniać, dlaczego weganie w badaniach zbiorowych uzyskali wyższą częstotliwość występowania chorób układu krążenia, niż można by oczekiwać na podstawie ich poziomu cholesterolu we krwi.