Wzmożony wysiłek fizyczny, towarzyszący uprawianiu sportu, powoduje zwiększone zapotrzebowanie na energię i niektóre składniki odżywcze. U dzieci i młodzieży uprawiającej sport konieczność pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na składniki pokarmowe wynika dodatkowo z potrzeb wzrostowo-rozwojowych. Żywieniowcy są zgodni, że prawidłowo skomponowana dieta, dostosowana do dyscypliny sportu i obciążenia treningowego, może dostarczyć wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do osiągnięcia optymalnej zdolności wysiłkowej. Sportowcy często jednak korzystają z bogatej oferty firm farmaceutycznych, wierząc, że wspomaganie diety suplementami zabezpieczy ich przed niedoborami składników pokarmowych, poprawi efekty treningowe w postaci zwiększenia siły lub wytrzymałości fizycznej oraz poprawi komponenty składu ciała. Nie bez znaczenia jest fakt, że odżywki są wygodną i szybką formą uzupełnienia diety w węglowodany lub inne składniki odżywcze, jednakże zawodnicy często przeceniają rolę odżywek przeznaczonych dla sportowców, przedkładając je nad pożywienie oparte na naturalnych produktach. Wielu młodych sportowców odżywia się nieracjonalnie, zapominając, że ważne jest przede wszystkim to, co jedzą, a nie to, jakie stosują odżywki.
[ . . . ]