Jak dodać sobie energii po zimie dzięki odpowiedniej diecie?

Okres przejściowy między zimą a wiosną bywa trudny, zwłaszcza jeśli chodzi o wybór odpowiednich produktów spożywczych. Co wtedy oferują nam sklepy? Owoce, które przeszły długą drogę z ciepłych krajów i zostały zakonserwowane chemicznie, albo warzywa w folii, często pozbawione smaku. Do pierwszych wiosennych zbiorów z lokalnych pól wciąż pozostaje trochę czasu, a organizm powoli budzi się z zimowego letargu i zaczyna domagać się witaminowego wsparcia. Jak znaleźć złoty środek w takiej sytuacji? Czy da się dostarczyć ciału odpowiednie ilości składników odżywczych, gdy wiemy, że pozornie świeże produkty w sklepach są wynikiem sztucznych metod dojrzewania, a nie naturalnego działania promieni słonecznych?

Opracowany przeze mnie jadłospis składa się z 7 zestawień posiłków na każdy dzień. Zaproponowane zestawy możesz dowolnie zamieniać między sobą, w zależności od posiadanych produktów i preferencji smakowych. Kaloryczność śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji jest bardzo zbliżona. Zanim jednak zdecydujesz się na zmianę kolejności serwowania posiłków, zwróć uwagę na to, że do przygotowania niektórych z nich potrzebne są takie same składniki, co w efekcie ma zapobiec marnowaniu żywności.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumertę.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Kolagen jako wsparcie dla sportowców: czy warto suplementować?

Suplementacja kolagenem stosowana jest zarówno w prewencji urazów, jak i we wsparciu rekonwalescencji po przebytych kontuzjach mięśni, stawów, tkanki chrzęstnej i łącznej oraz kości3.

Czytaj więcej

10 kreatywnych pomysłów na organizację zimowych półkolonii

Ferie zimowe to doskonała okazja dla dzieci, by w ciekawy sposób spędzić czas na półkoloniach. Tego typu zajęcia często organizowane są przez szkoły, miasta, gminy lub ośrodki kultury. Uczestnicy mogą liczyć nie tylko na opiekę w ciągu dnia, ale również na różnorodne warsztaty... Czytaj więcej