Dieta ketogeniczna u osób aktywnych fizycznie

Dieta ketogeniczna, początkowo stosowana w leczeniu padaczki, zyskuje coraz większe zainteresowanie wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Choć teoretycznie, ten model żywienia może wspomagać wydolność w długotrwałym wysiłku, wyniki badań naukowych nie są jednoznaczne. W artykule omówiono oficjalne stanowisko na temat zastosowania diety ketogenicznej u osób aktywnych fizycznie, wydane przez Międzynarodowe Towarzystwo Żywienia w Sporcie.

Dieta ketogeniczna (KD, ang. ketogenic diet) jest nieodłącznym elementem dietetyki i nauk żywieniowych już od początku XX wieku. Początkowo jej zastosowanie miało miejsce w próbach wspomagania leczenia żywieniowego padaczki lekoopornej, co okazało się skuteczne i stosowana jest w zmodyfikowanej formie aż po dziś dzień1. Jednak dopiero od niedawna w świecie nauki głośno mówi się o potencjalnym wykorzystaniu rożnego rodzaju KD u sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Przełomowym badaniem, które stało się inspiracją do dalszego badania diety ketogenicznej w sporcie, było badanie Phinneya z 1983 roku. Analizie została w nim poddana grupa dobrze wytrenowanych kolarzy, spożywająca poniżej 20 g węglowodanów na dobę (przy jednoczesnym umiarkowanym spożyciu białka), w którym zaobserwowano nieznaczną poprawę zdolności wysiłkowych w teście „do wyczerpania”2.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumertę.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Zdrowe nawyki w spektrum autyzmu: znaczenie diety i ruchu

Wielu ludzi wierzy, że zdrowe odżywianie i regularna aktywność fizyczna są kluczem do poprawy stanu zdrowia niemal w każdej sytuacji. Ale czy to podejście sprawdza się również w przypadku bardziej skomplikowanych schorzeń, takich jak autyzm? Okazuje się, że tak – także w przypadku zaburzeń... Czytaj więcej

Miód a zdrowie i wydajność sportowca – czy można osłodzić sobie treningi?

Popularna opinia krążąca w siłowniach na całym świecie głosi, iż miód stanowi znakomite zastępstwo dla cukru i możemy bez większych obaw używać go w naszej kuchni, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Czy tak jest w rzeczywistości? Wytwór pracy pszczół jest przecież bardzo... Czytaj więcej