Liczba uczestników: 15–25
Czas trwania: 45 min
CELE
Uczeń:
- wie, jakie są zasady zdrowego odżywiania,
- tworzy posiłki z wykorzystaniem piramidy żywieniowej,
- potrafi uzasadnić, dlaczego należy spożywać warzywa i owoce,
- potrafi uzasadnić, dlaczego należy regularnie spożywać I i II śniadanie,
- potrafi wymienić poszczególne składniki pokarmowe, które powinny znaleźć się codziennie w posiłkach,
- rozumie potrzebę dbania o swoje zdrowie,
- zgodnie współpracuje w grupie.
POMOCE DYDAKTYCZNE:
- kartki A4 dla każdego ucznia,
- plakat z piramidą żywieniową,
- kartki ze szkicem piramidy żywieniowej,
- plakat lub prezentacja multimedialna nt. składników odżywczych,
- kleje,
- nożyczki,
- kolorowe markery,
- arkusze papieru technicznego,
- kolorowe gazety (np. gazetki z ofertą marketów spożywczych, czasopisma kulinarne),
- karty pracy dla każdego ucznia.
ORGANIZACJA:
- Stoliki powinny być ustawione tak, aby ucznio- wie mogli pracować zarówno samodzielnie, jak i w kilkuosobowych zespołach.
[ . . . ]