Co jeść, by zostać mistrzem

Fragment książki Żywienie młodego sportowca Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery napisanej z myślą o rodzicach, trenerach, nauczycielach wychowania fizycznego i studentach kierunków związanych ze sportem lub dietetyką, polecanej także młodzieży. Publikacja ukaże się już wkrótce nakładem wydawnictwa Galaktyka po patronatem naszego czasopisma.

W ostatnich latach świadomość żywieniowa wzrasta zarówno u młodych sportowców, jak i ich rodziców. Zdają oni sobie sprawę, że przy coraz częstszych i intensywniejszych treningach niezwykle ważne jest, aby zawodnik szybko się regenerował i miał energię na każdy trening. Obecnie coraz młodsze dzieci zaczynają swą przygodę ze sportem.

Wiele klubów piłkarskich prowadzi szkółki dla dzieci w wieku nawet 4 lat. Młode osoby trenują dużo intensywniej, a do tego mają kilka godzin zajęć wychowania fizycznego w szkole, nierzadko jeszcze bawią się z rówieśnikami. Często daje to kilkanaście godzin wysiłku na tydzień. Jeśli nie zachodzi wtedy proces odnowy biologicznej i regeneracji, prędzej czy później młodzi ulegną kontuzji, co może z kolei wywierać negatywny wpływ na ich psychikę.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU
 Strona 38  Strona 39
ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Otyłość i nadwaga to nie koniec świata, czyli trening dzieci z nadwagą i otyłością

Omówienie bezpiecznych i skutecznych form treningu dla dzieci z nadwagą i otyłością, które gwarantują nie tylko redukcję masy ciała, lecz także zwiększają zdolność do pokonywania intensywniejszych wysiłków fizycznych i wpływają na polepszenie profilu hormonów związanych... Czytaj więcej

Sen a motywacja uczniów na lekcji wychowania fizycznego

Interesująca publikacja na temat wpływu snu na funkcjonowanie fizyczne, psychiczne i społeczne ucznia w aspekcie uprawiania sportu, wzbogacona o wskazówki, jak pomóc podopiecznym zgłaszającym zaburzenia snu, jak je diagnozować i im zapobiegać.

Czytaj więcej