I i II etap edukacji (Scenariusz można zaadaptować dla dzieci zarówno w klasach I-III i IV-VI, wprowadzając modyfikacje w zależności od poziomu wiedzy i przygotowania dzieci.)
Cele główne:
- rozwijanie umiejętności czytania etykiet i dokonywania świadomych wyborów wśród produktów spożywczych dostępnych w sklepach,
- zwrócenie uczniom uwagi na to, co jedzą i uświadamianie im, że jedzenie ma bezpośredni wpływ na ich zdrowie i samopoczucie,
- kształtowanie nawyków żywieniowych dotyczących spożywania zdrowych produktów, pozbawionych nadmiaru cukru i dodatków smakowych,
- rozwijanie umiejętności podejmowania decyzji dotyczącej wyboru żywności,
- uczenie dzieci odpowiedzialności za swoje zdrowie,
- uświadomienie uczniom wpływu reklamy na sposób odżywiania się,
- zainspirowanie dzieci do wprowadzenia drobnych zmian żywieniowych.
Cele szczegółowe:
- uświadomienie dzieciom, że mogą
- pokazanie, pod jakimi nazwami ukrywa się cukier,
- tworzenie przykładowych etykiet,
- uświadomienie dzieciom, że jedze- nie słodyczy prowadzi do otyłości, wywołuje wiele chorób, zaburza koncentrację,
- rozwijanie umiejętności przeli- czania gramów cukru podanych na etykiecie na łyżeczki czy kostki cukru,
- umiejętność odczytania etykiet znajdujących się na sklepowych produktach spożywczych.
Materiały dydaktyczne:
- ilustracje z gazetek sklepowych,
- koperty,
- kostki cukru,
- woda (około 500 ml),
- kubki,
- cola,
- jajko,
- opakowanie jogurtu naturalnego i owocowego,
- czerwone owoce np. truskawki,
- 4 kartki z napisami: nigdy, czasami, często, codziennie.
[ . . . ]