TRZY TYPY BÓLU
Najdotkliwszą przyczyną tego uczucia jest kontuzja, która potrafi wyłączyć z rywalizacji sportowej na długi czas i sprawić dużo cierpienia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Uraz powinien zostać odpowiednio zdiagnozowany i leczony, aby organizm najszybciej wrócił do 100% swoich możliwości. Drugi typ bólu można poczuć w trakcie nieustannego wykonywania jakiejś monotonnej czynności. Takie swoiste pieczenie występuje na przykład w obrębie łydek podczas biegu czy chodu. Główną rolę odgrywa w tym przypadku nadmierne przekrwienie oraz wzrost stężenia produktów przemiany materii o krótkim żywocie jak wolne rodniki, ADP czy amoniak. Ból ten ustępuje zaraz po ustaniu wysiłku.
W tym artykule rozwinięty zostanie wątek bólu najlepiej znanego i najczęściej się pojawiającego u sportowców. Mowa o zakwasach. Intensywny wysiłek na wiele biochemicznych i mechanicznych sposobów prowadzi do powstania mikroskopijnych uszkodzeń w obrębie włókien mięśniowych. Sygnałem do ich naprawy jest rozwój lokalnego stanu zapalnego, który odczuwamy pod postacią bólu. Kiedyś myślano, że to powstały podczas wysiłku kwas mlekowy podrażnia receptory bólowe i stąd się wzięło określenie „zakwasy”. Teraz wiadomo, że odpowiedzialne za to uczucie są mediatory komórek układu odpornościowego, ale słowo pozostało w użyciu mimo błędnej etymologii.
[ . . . ]