Cele operacyjne lekcji w zakresie:
- kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w tym picia wody
- rozumienie wpływu wody na zdrowie
- zwiększenie świadomości konsumenckiej, dotyczącej wyboru zdrowych napojów w sklepie
- rozbudzenie ciekawości kulinarnej i chęci poszukiwania nowych smaków
Środki dydaktyczne:
- ilustracja grafi czna piramidy zdrowego żywienia,
- kartki z konturem człowieka
- cukier
- kwasek cytrynowy
- łyżeczki 3 sztuki
- puszka coli
- jajko
- szklane naczynie
- woda (łącznie w ilości 1,6 l)
- kubeczki do rozlania wody – 6 sztuk
- 3 kubeczki z miarką lub 3 zwykłe kubeczki i naczynie z miarką w celu odmierzenia 100 ml
- mleko roślinne; kokosowe, owsiane, migdałowe lub ryżowe
- wiórki kokosowe i płatki owsiane (wykorzystane również podczas zajęć kulinarnych) ryż lub migdały
- łyżeczki dla uczniów do degustacji
- 3 miseczki
Cele operacyjne lekcji w zakresie:
- kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w tym picia wody
- rozumienie wpływu wody na zdrowie
- zwiększenie świadomości konsumenckiej, dotyczącej wyboru zdrowych napojów w sklepie
- rozbudzenie ciekawości kulinarnej i chęci poszukiwania nowych smaków
Metody pracy:
- aktywizujące uczniów (burza mózgów, metody praktycznego działania, eksperymenty, warsztat kulinarny)
- słowne (rozmowa kierowana, wypowiedzi ustne uczniów)
Cele szczegółowe:
Uczeń:
- rozumie konieczność picia wody
- zna zasady zdrowego odżywiania się
- poznaje różnice między sokiem, nektarem i napojem
- potrafi dokonać właściwych wyborów wśród sklepowych napojów do picia
- potrafi odczytać etykiety na wodach butelkowanych w sklepie
- wie, dlaczego cola jest szkodliwa
- umie wykonać mleko roślinne
- potrafi współpracować w grupie
[ . . . ]