Jak zrozumieć etykiety?

Słodkie napoje, kolorowe żelki i ulubieni bohaterowie bajek na opakowaniu ciastek sprawiają, że dzieci uwielbiają robić zakupy spożywcze. Najczęściej wybierają produkty słodkie i znane z telewizji. Kierują się modą, preferencjami rówieśników, wyglądem towaru czy słodkim smakiem. Warto zatem uczyć dzieci, na co powinny zwrócić uwagę, wybierając produkty spożywcze. Wyuczone nawyki przenosi się bowiem do dorosłego życia. Uświadamiajmy więc dzieciom, co jest dla nich dobre, jakich informacji nie usłyszą w reklamie oraz zachęcajmy do samodzielnego przygotowania zdrowych słodkości, jogurtów owocowych czy serków smakowych.

I i II etap edukacji (Scenariusz można zaadaptować dla dzieci zarówno w klasach I-III i IV-VI, wprowadzając modyfikacje w zależności od poziomu wiedzy i przygotowania dzieci.)

Cele główne:

  • rozwijanie umiejętności czytania etykiet i dokonywania świadomych wyborów wśród produktów spożywczych dostępnych w sklepach,
  • zwrócenie uczniom uwagi na to, co jedzą i uświadamianie im, że jedzenie ma bezpośredni wpływ na ich zdrowie i samopoczucie,
  • kształtowanie nawyków żywieniowych dotyczących spożywania zdrowych produktów, pozbawionych nadmiaru cukru i dodatków smakowych,
  • rozwijanie umiejętności podejmowania decyzji dotyczącej wyboru żywności,
  • uczenie dzieci odpowiedzialności za swoje zdrowie,
  • uświadomienie uczniom wpływu reklamy na sposób odżywiania się,
  • zainspirowanie dzieci do wprowadzenia drobnych zmian żywieniowych.

Cele szczegółowe:

  • uświadomienie dzieciom, że mogą
  • pokazanie, pod jakimi nazwami ukrywa się cukier,
  • tworzenie przykładowych etykiet,
  • uświadomienie dzieciom, że jedze- nie słodyczy prowadzi do otyłości, wywołuje wiele chorób, zaburza koncentrację,
  • rozwijanie umiejętności przeli- czania gramów cukru podanych na etykiecie na łyżeczki czy kostki cukru,
  • umiejętność odczytania etykiet znajdujących się na sklepowych produktach spożywczych.

Materiały dydaktyczne:

  • ilustracje z gazetek sklepowych,
  • koperty,
  • kostki cukru,
  • woda (około 500 ml),
  • kubki,
  • cola,
  • jajko,
  • opakowanie jogurtu naturalnego i owocowego,
  • czerwone owoce np. truskawki,
  • 4 kartki z napisami: nigdy, czasami, często, codziennie.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU
 Strona 18  Strona 19  Strona 20  Strona 21  Strona 22
ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Zachowania problemowe młodzieży

Picie alkoholu, palenie tytoniu, zażywanie różnych trujących substancji i narkotyków, wczesna inicjacja seksualna, zachowa- nia agresywne, porzucanie szkoły, ucieczki z domu czy nawet katowanie się dietami – to lista wyjątkowo groźnych w skutkach zachowań, które bardzo często... Czytaj więcej

Aktywny pacjent - podstawowe prawa i obowiązki pacjenta

W życiu każdego człowieka przychodzi taki moment, kiedy musi skorzystać z usług służby zdrowia – poradzić się lekarza, poddać się leczeniu szpitalnemu lub wykonać podstawowe badania. W związku z tym, warto znać prawa, które przysługują pacjentom. Obecnie dużą wagę przywiązuje się do jakości... Czytaj więcej