Uwaga na „zdrowe” przekąski!

Rośnie popularność tak zwanych fit słodyczy – niby zdrowych i nieszkodliwych, składających się ze składników takich, jak na przykład ziarna zbóż, mleko i jego przetwory, przeciery owocowe, w dodatku reklamowanych jako produkty bez barwników, bez konserwantów, z dodatkiem witamin i wyglądających nie mniej apetycznie niż uwielbiane przez dzieci tradycyjne słodkości pełne cukru, tłuszczu i odpowiednio potraktowane chemikaliami w celu przedłużenia ich trwałości. Czy pozwalać dzieciom na takie przekąski?

Na początek weźmy pod lupę batoniki zbożowe. Udało mi się znaleźć przynajmniej takie, gdzie na pierwszym miejscu składu widnieje napis „składniki zbożowe”. To już niezły trop, biorąc pod uwagę, że w większości tego typu produktów pierwsze miejsce w składzie zajmuje cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumertę.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU
 Strona 14
ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Lekkoatletyka - nauka pchnięcia kulą z wykorzystaniem piłek lekarskich

Scenariusz lekcji WF do gimnazjum. Podstawa programowa: III etap edukacyjny:  1.1. Diagnoza sprawności i aktywności fizycznej oraz rozwoju fizycznego. Uczeń wykonuje wybrany przez siebie zestaw prób do oceny wytrzymałości, siły i gibkości. 3.3. Sporty... Czytaj więcej

Gry i zabawy ruchowe – podstawy Manzo (kształtowanie samooceny ćwiczących)

Scenariusz lekcji WF dla liceum. Podstawa programowa: IV etap edukacyjny – wychowanie fizyczne. 1.1. Diagnoza sprawności i aktywności fizycznej oraz rozwoju fizycznego. Uczeń wskazuje mocne i słabe strony swojej sprawności fizycznej. 6.1. Edukacja zdrowotna. Uczeń wyjaśnia,... Czytaj więcej