artyuł premium Jak być szczupłym i wysportowanym? | Sposób na zdrowie | | Wychowanie Fizyczne z Edukacją Zdrowotną

Jak być szczupłym i wysportowanym?

Miesiące bezpośrednio poprzedzające wakacje bezsprzecznie są okresem, kiedy najwięcej ludzi chce się odchudzić. Od marca do czerwca wszelkie kluby fitness, siłownie, baseny i sale ćwiczeń wypełniają się po brzegi. Cel jest jeden – dobrze wyglądać latem. Wszak wakacje są czasem, w którym najczęściej nasza sylwetka oceniana jest przez innych oraz przez nas samych. Chcemy się czuć dobrze we własnym ciele, a ogólnoświatowe trendy jasno wskazują, że powinno być ono szczupłe i wysportowane.

Niestety, jesienne i zimowe miesiące nie sprzyjają temu pierwszemu czynnikowi. Podczas krótkich dni i w niskiej temperaturze nasza przemiana materii zwalnia, a organizm postanawia zgromadzić trochę więcej izolacji cieplnej i zapasów energetycznych zarazem. Jeżeli się nie pilnujemy, to w ciągu tego okresu łapiemy kilka kilogramów, które zauważamy, gdy zaczyna robić się ciepło. Nie ma co wpadać w panikę. Dopóki liczba kilogramów do zrzucenia jest jednocyfrowa, można odnieść sukces szybko i bezpiecznie. Wystarczy znać metodykę redukcji tkanki tłuszczowej i przestrzegać kilku ważnych reguł. Pamiętajcie, że zmniejszenie wagi ciała nigdy nie jest problemem. Każdy to potrafi. Sztuką jest spalenie niechcianego tłuszczu i pozostawienie mięśni.

Podstawa to regularność

W teorii wszystko jest proste. Aby spalać tkankę tłuszczową, wystarczy jeść mniej, niż się potrzebuje. Taki stan można osiągnąć na dwa sposoby. Po pierwsze, ograniczając liczbę spożywanych kalorii. Drugą strategią jest zwiększenie wydatkowania energii. Najlepsze rezultaty osiąga się, oczywiście, łącząc ze sobą te dwa czynniki. Krótko mówiąc, powinniśmy dążyć do uzyskania ujemnego bilansu kalorycznego przez zmniejszenie energetyczności diety i zwiększenie spalania substancji odżywczych w mitochondriach – naszych komórkowych piecach.

Najpierw zajmiemy się najważniejszą częścią odchudzania, czyli dietą. W sporcie sposób, w jaki się odżywiamy, odgrywa niezwykle ważną rolę. W dyscyplinach wytrzymałościowych jest to 50% sukcesu, w sportach sylwetkowych około 70%, natomiast przy redukcji tkanki tłuszczowej oceniłbym udział diety w sukcesie na poziomie 80%. Najważniejsze cechy odnoszące się do naszego codziennego jadłospisu to regularność posiłków i odpowiedni dobór makroskładników.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Milion Polaków korzysta z klubów fitness

Kluby fitness wrosły w Polski krajobraz od lat 80. ubiegłego wieku. Mijamy je codziennie w drodze do pracy, widzimy dziesiątki ofert zajęć fitness w Internecie, w tym w mediach społecznościowych. Także wielu nauczycieli wychowania fizycznego, studentów wybierających taki kierunek, trenerów biegaczy... Czytaj więcej

Alkohol w sporcie

Niektórym osobom, szczególnie spoza sportu, może się wydawać, że problem alkoholu nie dotyczy sportowców. Przecież zarówno oni, jak i trenerzy powinni prowadzić zdrowy styl życia i stronić od wszelkich używek. Sportowcy to ludzie, którzy na życie zarabiają umiejętnościami swojego ciała, więc jak mogą... Czytaj więcej