artyuł premium Alergie – never-ending story | Sposób na zdrowie | | Wychowanie Fizyczne z Edukacją Zdrowotną

Alergie – never-ending story

Alergia określana jest reakcją obronną systemu immunologicznego organizmu człowieka w wyniku kontaktu z alergenem. Ta specyficzna reakcja układu odpornościowego wpływa na wytworzenie przeciwciał, m.in. IgE. Tak się dzieje przy pierwszym kontakcie z czynnikiem alergizującym. Kolejny kontakt z alergenem (pyłki traw, roztocze domowe, sierść zwierząt) wpływa na aktywny mechanizm IgE z komórkami tucznymi, które wytwarzają liczne mediatory zapalne. Mechanizm ten skutkuje m.in. stanami spastycznymi układu oddechowego czy reakcjami alergicznymi zlokalizowanymi na skórze.

Najczęściej alergia przejawia się jako:

  • katar alergiczny występujący sezonowo,
  • alergie układu oddechowego, występujące całorocznie,
  • astma,
  • uczulenia skórne,
  • alergie pokarmowe,
  • uczulenia na jad owadów.

Alergia może mieć podłoże dziedziczne i bardzo często występuje rodzinnie. Aby jednak doszło do pełnoobjawowej alergii, predysponowana osoba musi mieć wcześniejszy kontakt z substancją uczulającą. Kontakt taki wymaga jednak dłuższej ekspozycji na czynnik uczulający o odpowiednio wysokim stężeniu. Niektóre substancje obecne w domach, takie jak kurz, preparaty czyszczące, rozpuszczalniki, aerozole, kosmetyki, dym papierosowy – są potencjalnie silnymi alergenami.

W zależności od sposobu wnikania alergenu do organizmu możemy wyróżnić:
  • alergeny wziewne (roztocza kurzu domowego, sierść zwierząt, pleśnie, pyłki roślin),
  • alergeny kontaktowe (składniki kosmetyków lub środki chemiczne po zetknięciu ze skórą),
  • alergeny pokarmowe (substancje obecne w pokarmie), odpowiedzialne za wysypki skórne, biegunki, objawy oddechowe,
  • alergeny wprowadzone do tkanek (np. jad owadów).
Pewne typy alergii pojawiają się już w wieku niemowlęcym (alergie pokarmowe, zapalenia atopowe skóry), inne w wieku dziecięcym (astma), jeszcze inne u nastolatków (katar sienny) i osób dorosłych (pokrzywka, uczulenie na jad owadów, wyprysk alergiczny).
ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Zdrowa słodycz – stewia

Kto nie lubi słodyczy? Czy jest ktoś, kto nie zjadłby z przyjemnością kostki czekolady? Większość z nas sięga po kaloryczne słodkości, które nie zawsze są zdrowe i nie wpływają pozytywnie na nasz organizm.

Czytaj więcej

Żeby mi się chciało tak bardzo, jak mi się nie chce…, czyli jak radzić sobie z wypaleniem zawodowym

Praca to nie tylko zarabianie pieniędzy, ale również miejsce realizacji własnych ambicji zawodowych, rozwoju i działalności na rzecz klientów, dzięki którym jako firmy istniejemy. Zapewne każdy pamięta swoją pierwszą, wymarzoną pracę oraz związany z nią zapał i energię – także radość z samego wyjścia... Czytaj więcej